A trinitárius szemlélet

trefoil

1. Isten minden embert arra teremtett, hogy részt vegyen az Atya, a Fiú és a Szentlélek szeretetkapcsolatában. Jézus Krisztus ezért lett emberré.

2. Születése, élete, halála, feltámadása és mennybemenetele révén Jézus minden megváltásra szoruló embert megbékéltetett Istennel.

3. A keresztre feszített, feltámadt és megdicsőült Jézus, aki az emberiséget képviseli az Atya jobbján, minden embert a Szentlélek erejével vonz magához.

4. Krisztusban minden embert szeret és elfogad az Atya.

5. Jézus Krisztus a kereszten minden – múltbeli, jelenlegi és jövőbeli – bűnünkért megfizetett, tehát nincs semmi törlesztendő tartozásunk, jóvátételi kötelezettségünk Isten felé.

6. Az Atya minden bűnünket megbocsátotta Krisztusban, és azt akarja, hogy odaforduljunk Hozzá.

7. Isten szeretetét (ami már a mienk) csak akkor élvezzük, ha elhisszük, hogy szeret. Megbocsátását is csak akkor élvezzük, ha elhisszük, hogy megbocsátott.

8. Amikor a Szentlélek hívására Istenhez fordulunk és elhisszük a jó hírt, akkor a Lélek olyan újfajta, krisztusi életre szül újjá bennünket, amely Isten országára jellemző.
trefoil

Rövid bevezetés a trinitárius teológiába

A trinitárius szemlélet

Kérdések és válaszok

trefoil

A Szentírás olvasásának és értelmezésének
Krisztus-központú megközelítése

(exegézis)

Vannak, akik ellenzik a Biblia értelmezésének még a gondolatát is. Véleményük szerint “mondja meg maga a Biblia, hogy mit jelent!” Ez a gondolat, noha nagyon tiszteletre méltó, mégsem helyénvaló. Már maga az olvasás is szükségszerűen értelmezés. Nem az a kérdés, hogy értelmezünk-e, hanem az, hogy milyen szempontok szerint értelmezzük az olvasottakat.

Mindig magunkkal cipeljük ugyanis korábbi ismereteinket, véleményeinket és előfeltételezéseinket. Ezért érdemes tudatosan arra törekednünk, hogy a Biblia szövegét mindig annak a kérdésnek a fényében olvassuk, hogy kicsoda Jézus Krisztus. Legyen Jézus a kiindulópont és a viszonyítási alap; legyen Ő a “szemüveg”, melyen keresztül az egész Szentírást látjuk.

Bibliaolvasás közben tehát érdemes az alábbi kérdéseket feltennünk:

  • Hogy illeszkedik ez a rész az evangélium üzenetébe? Hogy válaszol a kérdésre: “Kicsoda Jézus?”
  • Az ember objektív megváltásáról (Krisztus megváltó művéről) szól az adott szakasz, vagy a megváltás elfogadásának illetve elvetésének személyes (szubjektív) szükségességéről?
  • Mi a történelmi, kulturális és irodalmi kontextus?
  • Hogy fogalmazzák meg ugyanezt más fordítások?

A különböző fordítások segítenek ugyanazt más szemszögből látni. Hasznos egy ógörög lexikon, és néhány olyan könyv, amely segít megérteni a görög Újszövetség gazdagságát és finom árnyalatait. Néhány online elérhető bibliafordítás és bibliatanulmányozó eszköz:

Mit gondolsz?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s